Banner Libbyhealth

כמטפלת בהפרעת קשב וריכוז וכסובלת מהפרעת קשב וריכוז, אני מתבקשת לא פעם לתת דעתי על ריטלין

רגע לפני שאתם מחליטים ריכזתי עבורכם כמה עובדות מעניינות שכדאי לכם לדעת:

✔בעשור האחרון מס המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז הכפיל את עצמו, ב-2005 אובחנו כ 6.8%, וב 2014 14.4%, ומס’ הנוטלים ריטלין הכפיל עצמו פי 2.4.

✔החל משנת 2007 נמצאה עלייה של יותר מ 300% בייבוא ריטלין וקונצרטה – עליה שהתרחשה במקביל לקמפיין אגרסבי של חברות התרופות שהולך ומתרחב לכאלה שלא לוקים בהפרעה כאסטרטגיה לשיפור ציונים

✔מחקר שנערך ע”י המוסד האמריקאי לבריאות הנפש על 579 ילדים מצא שיפור בהישגיהם של ילדים שנטל תרופה בטווח הקצר, אך ההבדל התבטל עד השנה השלישית לנטילת התרופה וזאת בגלל תופעות הלוואי המבטלות את ההשפעות החיוביות של התרופות.

✔תופעות הלוואי העיקריות בילדים הן חרדה, דיכוי תאבון והפרעות שינה קשות, בטווח הארוך לחוסר שינה ותיאבון יש מחיר בריאותי המשפיע ומתבטא בהישגים בלימודים.

✔במשך 14 שנה נערך מחקר בקנדה ע”י המשרד הלאומי לכלכלה המצא כי תלמידים שנטלו תרופות קבלו ציונים גרועים מתלמידים מאובחנים שלא נטלו תרופות, יתרה מכך, שימוש בתרופות היה קשור בדיכאון ואף בהישארות כיתה.
✔מחקרים ארוכי טווח מצאו סיכון מוגבר לארועי לב וכלי דם: הפרעות קצב לב, יתר לחץ דם, מחלות לב ומחלות כלי דם במוח

✔ב 2005 דיווח ה-FDA על 19 מקרי מוות ו-26 מקרים של אירועי לב. האיגוד האמריקאני לקרדיולוגיה פרסם קווים מנחים הממליצים לבצע בדיקה גופנית והיסטוריה משפחתית לאירועי לב וכלי דם, ואק”ג במהלך הטיפול

✔ בשל תופעות הלוואי הבולטות היה קל יחסית למשתתפי המחקרים השונים לדעת אם השתייכו לקבוצת המחקר או לקבוצת הפלצבו – מה שגרם להטיית מחקרים רבים.

✔40% מהמחקרים שנעשו על תרופות להפרעות קשב מומנו ע”י חברות התרופות

✔החומר הפעיל בתרופות להפרעות קשב מתילפנידאט הוא חומר פסיכואקטיבי: ממריץ מערכת עצבים, לא ברור לחלוטין על המנגנון בה התרופה פועלת, אך ייתכן כי בסופו של דבר מדובר בסם ממריץ שמגדיל את כמות הדם הזורמת למוח הגורמת להרגשת עירנות וריכוז.

✔הפרעת קשב ורכוז בגילאים צעירים נובעת מתהליכי הבשלה של מערכת העצבים המרכזית, אצל חלק מהילדים היא מבשילה בקצב איטי משאר המערכות, לכן נק’ המוצא שמתן מינון נמוך של ריטלין יאיץ מעט את המערכת, לכן אם החלטתם לתת ריטלין דעו כי הטיפול בריטלין אמור להוות תמיכה זמנית וחייבים לנצל את אותן 3-6 שעות שבהן התרופה עובדת לצורך הוראה מתקנת, כזאת שממוקדת בתלמיד ודוחפת את המערכת ליצור חיווטים חדשים, אם לא עושים זאת מיד שהמערכת מפסיקה לפעול המערכת חוזרת אחרונית, כך שלא השגנו דבר.

✔אם החלטתם להפסיק הריטלין לתקופה, חשוב לבדוק חסרים כמו ברזל ו – B12, להשלים ולתסף גם באומגה 3 וקומפלקס בי – רצוי שיהיו איכותיים, מוזמנים להתייעץ איתי.

✔אם החלטתם לתת ריטאלין\קונצרטה\סטרטרה\מדיקינאט, חשוב להיזהר ולא לצרוך יחד עם נטילת התרופה מיצי פירות, קפאין ,קולה, קטשופ ,משקאות אנרגיה,תה שחור – כל אלו נחשבים לחומציים ובעיקר אצל ילדים וגורמים לספיגה מהירה של התרופה למחזור הדם.

עוד עובדות ומחקרים ניתן לקרוא בכתבה – כאן

ומה ניתן לעשות מבחינה תזונתית? 

✔ הפחתת צריכת מזונות העשירים באומגה 6, חומצת שומן המעודדת דלקתיות ונמצאת ב : מוצרים מן החי, שמנים מזרעים – שמן תירס , סויה, חמניות, קנולה, מזון תעשייתי
✔ שימוש בשמנים מפירות בלבד – קוקוס, זית, אבוקדו
✔ הימנעות מאבקות מרק ושימוש בתבלינים ביתיים – כורכום, הל, כמון, פפריקה, חוויג’ למרק
✔ צריכת עלים ירוקים , נבטים מכל הסוגים וירקות ופירות (הגבלת פירות יבשים)
✔ הימנעות ממוצרי חלב – לפחות לחודשיים
✔אחת מהסיבות הקשורות להפרעות קשב וריכוז הוא חוסר בדופמין (נוירוטרנסמיטור במוח) – ניתן להעלות את רמת הדופמין ע”י צריכת מזונות המכילים פנילאנלין (חומר מוצא לדופמין) –גרעיני דלעת(כף ביום), שעועית, שומשום(בהגבלה), שקדים (רצוי מושרים), קטניות מונבטות,בננות, אבוקדו.
✔ חשוב לבדוק חסרים תזונתיים כמו חוסר ברזל ו- B12 , אלרגיה למזונות , קנדידה, ,תפקוד בלוטת התריס, זמני שינה ועוד

✔תזונה ללא סוכר – ניתן לשנות הרגלים, ויחד עם הילדים לנסות מתכונים חדשים שיפחיתו את כמות האוכל המעובד בבית ובעיקר את כמויות הסוכר, הנה כמה מתכונים שניתן להכין יחד עם הילדים:

חטיפי גרנולה
עוגיות טחינה
עוגיות טף

“הילד שלי עם הפרעות קשב וריכוז, לא רגוע, תגידי לי מה לעשות.. אני לא רוצה לתת לו ריטלין”

כך סיפרה לי אמא של ליאב (שם בדוי) בן ה-7 , שלושה חודשים לפני שנפגשנו אצלה בבית, היא קיבלה המלצות לתפריט, תוספים ומתכונים מזינים. היא הקפידה על כל אלו והשינוי המיוחל לא איחר להגיע.

לייעוץ תזונתי מוזמנים ליצור קשר:  050-3053030

About the Author:

Libby Levy
נעים להכיר, שמי ליבי, אמא לאורי ולאילי, בעלת קליניקה באבן יהודה ותל אביב, מטפלת ומנחת סדנאות לתזונה טבעית, בוגרת מסלול נטרופתיה במכללת רידמן לרפואה משלימה, מפרסמת מאמרים בנושא תזונה הטבעית ומפתחת מתכונים בריאים המפורסמים מידי שבוע כאן באתר. מתמחה בבעיות במערכת העיכול (קנדידה, הליקובקטר, קרוהן, מעי רגיז ועוד). מאמינה בשינוי הרגלים וטיפול אמיתי תוך מתן דגש על מסגרת תומכת הכוללת מתן כלים פרקטים. עוד עלי תוכלו לקרוא כאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *